Berbecul – energia inceputului

Suntem in plina energie martiana a Soarelui in Berbec ( Marte – guvernatorul Berbecului ) semn in care s-a alaturat Soarelui si Mercur, planeta care ne ghideaza comunicarea si ratiunea. Mi-am petrecut aceste prime zile ale tranzitului lui Mercur meditand la ceea ce reprezinta semnul energic, autonom si competitiv al Berbecului: o energie cardinala care ne invita la autoafirmare, la incredere si stima de sine, la aprecierea prezentului si a puterii care deriva din autenticitate. Berbecul este primul semn al zodiacului, el este pionierul, deschizatorul de drumuri, cel care se opune conventionalului, traditionalului si autoritatii. Ne vorbeste despre putere personala, obiective personale, autodepasire si centrare.

Avand in vedere contextul mondial in care ne gasim energia martiana a Berbecului vine sa ne ghideze pe drumul spre autocunoastere pentru a ne gasi puterea interioara. In acest moment este foarte important sa ne identificam talentele, aptitudinile si resursele interioare. Dupa ce se va apasa din nou butonul de start este mai mult decat necesar ca fiecare dintre noi sa fie in forma maxima.

Cred ca in aceasta perioada este util sa ne privim fiecare pe noi insine ca fiind o companie de a carei management suntem responsabili. Una dintre lectiile importante pe care le inveti in management este sa cunosti foarte bine toate aspectele care tin de organizatia pe care o conduci: obiectivele, resursele, structura, piata in care activezi, diferentiatorul tau versus piata, potentialele riscuri si amenintari, atat interne cat si externe.

Acum  putem face inventarierea tuturor aspectelor care tin de lumea noastra interioara: obiective, pasiuni, competente, abilitati, dar si frici si limitari. 

Corecta identificare a obiectivelor si pasiunilor noastre ne poate ajuta sa aflam care este calea noastra, de la care se poate sa fi ratacit, iar acum suntem invitati sa revenim. Cunoscandu-ne competentele si abilitatile stim pe ce sa ne bazam si cum sa ne afirmam prin utilizarea acestora. Iar o buna cunoastere a fricilor si limitarilor ne ajuta sa identificam ceea ce ne impiedica sa ne atingem potentialul. Aici avem cel mai mult de invatat de la semnul Berbecului, acest Harap Alb al zodiacului care reuseste sa isi infrunte toate fricile si sa iasa invingator din toate confruntarile depasind tot ceea ce inseamna limitare.

Mergand pe drumul plin de provocari si de incercari ale Berbecului – calea eroului – invatam sa devenim intelepti, sa facem distinctia intre bataliile in care este cazul sa ne implicam si in care nu, sa facem diferenta intre ceea ce este necesar si ceea ce este doar inchipuit. Principalele incercari pe care trebuie sa le infruntam in aceasta perioada sunt cele ale propriei minti, acest decodor al lumii exterioare care ne tine acum intr-o stare de stres cronic, de ingrijorare si frica. Fiecare zi  vine cu batalii noi, iar invitatia este sa invatam modul in care selectam care sunt actiunile in care ne implicam si care sunt cele pe care le evitam.

Unul dintre principiile de baza ale hermetismului este definirea universului ca fiind mental – gandurile, credintele si programele mentale pe care le hranim cu energie sunt cele care ne contureaza viata. Daca acestea sunt modificate prin prisma fricii atunci viata noastra este presarata de esecuri si risipa, confirmand scenariile in care am investit energie. O reprogramare a acestui sistem pentru a face loc unor credinte si programe mentale noi presupune efort si actiune energica. Ceea ce suntem invitati in acest moment sa facem – sa depunem un efort prin care sa rescriem un scenariu apocaliptic intr-un nou inceput, cu premise corecte, echitabile pentru toti cei implicati.

Cum motivatia principala a Berbecului este competitia, contextul actual ne invita sa intram intr-o competitie putin diferita decat cea cu care suntem obisnuiti – o competitie cu noi insine. Ne provoaca sa fim in fiecare zi cea mai buna versiune a noastra, prin calm, intelepciune, autenticitate si cea mai eficienta utilizare a resurselor noastre.

foto credit: http://www.pexels.com