Responsabilitate

Aud in ultima vreme atat de des cuvantul – ideea – conceptul de responsabilitate, incat a inceput sa ma puna serios pe ganduri. Si cand spun ganduri nu ma refer la ruminatii ale mintii, fara scop si fara obiectiv, ci ma refer la analiza atenta, documentata, a acestui concept si al implicatiilor pe care il are in viata mea.

In paradigma prin care am ales sa filtrez experientele vietii, si anume paradigma astrologiei, responsabilitatea este un concept de baza, esential si determinant.

Este un concept de baza deoarece imi aminteste de constructia omului – responsabilitatea fata de propriile ganduri, vorbe, fapte, responsabilitate deplina si de altfel singura reala – suntem responsabili doar de ceea ce tine de noi si de exprimarea noastra in lume si nu suntem responsabili pentru ceea ce este perceput, analizat si reflectat de catre ceilalti.

Responsabilitatea este un concept esential in cunoasterea astrologica deoarece acest domeniu opereaza cu functii matematice, fizice si asociative in tot ceea ce presupune metoda, insa opereaza cu concepte psihologice, filozofice si intuitive in tot ceea ce priveste interpretarea. Astrologul este responsabil pentru acuratetea interpretarii, pentru cizelarea continua a metodei, pentru actualizarea cunostintelor si pentru incorporarea concluziilor proprii alaturi de cele obtinute prin cercetare. De la nivelul bazal de responsabilitate pentru sine, astrologul paseste pe taramul specialistului, cel care este responsabil pentru auto-actualizare in domeniu de specialitate in care activeaza.

Si apoi, responsabilitatea este un concept determinant pentru practica astrologica, deoarece influenteaza intreaga activitate. In cadrul cursurilor pe care le-am urmat am avut un capitol relevant de etica profesionala. Etica care este descrisa si in codul etic al astrologului si defineste responsabilitatea specialistului fata de persoana care ii solicita serviciile. Similar cu domeniul medical, principiul „Primum non – nocere” este extrem de relevant in domeniul astrologiei. Fiind un domeniu ce actioneaza in primul rand la nivel de subconstient, deci zona care este ascunsa si se gaseste mai putin sub controlul personal, impune o practica de lucru care elimina orice forma de sugestie negativa. Selectia cuvintelor, modul de prezentare a ideilor, recomandarea solutiilor si aducerea in atentia persoanei care apeleaza la astrolog a oricarui aspect ce tine de astrograma personala presupune un act de mare responsabilitate.

Cunostiintele specifice astrologiei sunt prezente printre noi de la inceputurile culturii si civilizatiei, au fost optimizate, actualizate, traduse in diferite limbi, transpuse din manuscrise in softuri de calculator si pot fi puse la dispozitia oricui, oricand, relativ usor. Dar nu sunt utilizate de fiecare in parte, deoarece ele devin de inteles doar pentru cei care au atins pragul de cunoastere necesar.

Tocmai acest aspect, de diferentiere individuala in functie de nivelul de cunoastere, este cel care imprima deschiderea fata de informatiile prezentate de astrolog si de astrologie, respectiv gradul de toleranta si de acceptare a acestora.  Responsabilitatea astrologului este de a identifica care este nivelul de informatie pe care il poate prezenta, care sunt limitele propriei exprimari, ce poate sa inteleaga si sa accepte interlocutorul. Similar cu practica psihologului, astrologul are responsabilitatea de a ii oferi interlocutorului informatii in limita a ceea ce acesta poate procesa in momentul respectiv.

Asa vad eu conceptul de responsabilitate, un concept care are ca punct de plecare propria persoana si care continua apoi in sfera profesionala. Din perspectiva mea societatea viitorului este o societate bazata pe responsabilitate individuala si de grup si in mai mica masura una bazata pe legiferare si control.

Cred ca ar fi util ca in perioada care urmeaza fiecare individ sa analizeze ce inseamna pentru sine conceptul de responsabilitate, cum il defineste, care sunt domeniile in care este invitat sa manifeste responsabilitate si in ce masura. O corecta definire a responsabilitati, cu delimitarea corecta a limitelor acesteia, va conduce la o structura sociala bazata pe incredere si bunastare si catre o versiune luminoasa a viitorului.

Photo by Shiva Smyth from Pexels