Mercur Retrograd – reluare, reevaluare, reinterpretare

Suntem acum în prima zi de Mercur staționar, cu o săptămâna înainte de a își urma cursul direct în zodia Vărsătorului. Am avut parte de 3 săptămâni de Mercur Retrograd în Vărsător și cred că fiecare dintre noi a resimțit efectul acestui regres planetar.

O scurtă explicație a fenomenului este următoarea: în perioadele de aparentă “retrogradare” viteza de rotație în jurul Soarelui a planetei în cauză este mai mică decât cea a planetei pe care ne aflăm: Pământ. Așadar, luând ca și punct de referință un anumit loc de pe planeta Pământ, planeta în cauza pare să se miște în direcția opusă, pare că se deplasează pe harta cerului în sens invers, scăzând în grade, de aici termenul de retrogradare. Este similar cu ceea ce se întâmplă când în trafic o mașină care se deplasează pe o bandă paralelă frânează brusc iar noi avem impresia că merge înapoi (ciudată senzație, nu?).

Toate planetele au astfel de perioade, unele mai lungi iar altele mai scurte, dar cu mare impact, cum este cazul lui Mercur. Acum, dat fiind că astrologia privește viața și desfășurarea energetică a planetei pe care ne aflăm – Pământ, acesta fiind punctul de referință, este firesc ca interpretarea să reflecte evoluția sistemului solar raportat la punctul de referință și, deci, la Pământ.

Ce se întâmplă pe Pământ când Mercur retrogradează? Întâi, să stabilim ce tip de energie rezonează cu Mercur. Mentalul, gândurile, procesele analitice, senzoriale, percepțiile, claritatea și fidelitatea acestora, comunicarea cu exteriorul, toate acestea sunt energii aflate în rezonanță cu Mercur, atât în plan uman cât și în plan electronic. Așadar, putem spune că Mercur are ca și domeniu de influență mediul energo-informațional, iar în perioadele de retrogradare apar aici: întârzieri, blocaje, scurt-circuite, lipsă de claritate și de fidelitate. Principalele simptome resimțite sunt: oboseală, plictiseală, deprimare, surmenaj, neînțelegeri și dificultăți în comunicare, erori în transmiterea sau recepționarea mesajelor, defecțiuni ale electronicelor sau a mașinilor de calcul.

Recomand ca abordarea acestei perioade să se facă cu calm, atenție și detașare, pentru a putea beneficia de cadourile sale: creșterea puterii de introspecție, o mai bună conexiune cu zona subconștientă și inconștientă, deci cu amintirile, trăirile, emoțiile și sentimentele noastre. Când relația cu exteriorul este îngrădită, prin starea intrinsecă a echilibrului în univers, este facilitată legătura cu interiorul, cu ceea ce este în noi uitat, ignorat sau refulat și care acum are spațiu și timp pentru a fi procesat.

Ai resimțit și tu aceste simptome în ultimele trei săptămâni? Ce aspecte din trecut au revenit în atenția ta? Ce evenimente uitate au ieșit din nou la lumină, pentru a fi reinterpretate? Ce dorințe, pasiuni, interese s-au reactivat, solicitând atenție?

Aceste 6 zile de Mercur staționar, pana pe 26 februarie, sunt utile în special pentru a face puțină ordine în tot ceea ce a fost reactivat de Mercur retrograd și tot acum pot veni și soluțiile neașteptate. Fii atent la tot ce vine, ca și idee, trăire, senzație, chiar dacă la prima vedere pare imposibil sau improbabil. Mercur retrograd ne ajută întocmai pentru că ocolește tot ceea ce înseamnă program mental, automatism și preconcepție, așadar ne oferă șansa de a ne schimba perspectiva și a găsi soluții acolo unde nu am fi căutat niciodată.

Este util să îți cunoști harta natală, deoarece îți va oferi indicii în plus referitoare la domeniul de viață vizat de retrogradarea lui Mercur. Pentru mine, care am Vărsătorul pe casa 10, aceasta perioadă a fost una de intense reevaluări și reconsiderări a poziției socio-profesionale, așadar am avut multe de procesat în legătură cu acest domeniu, reinterpretările și retrăirile diferitelor roluri profesionale fiind extrem de prezente.

Ție care domeniu de viață ți-a solicitat atenția în această perioadă? Care au fost evenimentele pe care le-ai retrăit și cu ce scop?

Dacă simți nevoia unui sprijin în acest demers putem discuta. Urmărind de mai bine de 7 ani aceste retrogradări ale lui Mercur și a efectelor sale sunt convinsă că te pot ajuta, astfel încat împreună să ajungem mai ușor la concluzii și să identificăm mai ușor soluțiile oferite.

Gânduri bune și inspirație îți doresc!

Fotografie originală creată de Stas Knop, de la Pexels